Dnes je štvrtok, 29.september 2022, meniny má: Michal, Michaela
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Morí vás únava a žiada sa vám „pikolko“? Mýty a pravdy o káve

jún 03, 2022 - 10:00
Milí kávoholici, pozrime sa spolu najprv na názvoslovie. Potom si v rýchlosti preleťme účinky, ktoré nám káva, a najmä tá kvalitná z lokálnej pražiarne, ponúka.
Foto: 
autorka

„Pikolko“ je mýtus

Základom zážitku z kávy je espresso pričom káva by mala byť pripravená z vody o teplote 90-95°C, pretože len tak dosiahnete optimálnu chuť, arómu aj účinky kávy. Ak chcete vystupovať ako fajnšmeker, kávy sa v skutočnosti nazývajú takto:

  • Ristretto sa u nás často nesprávne nazýva piccolo (v taliančine "malý") a nie je ničím výnimočným, že ešte aj toto talianske prídavné meno zdrobníme. Nerobte to. Ide o nápoj veľmi podobný espressu, ale jeho objem je len okolo 20 ml.
  • Espresso sa pripravuje s objemom 30-35 ml a pýši sa silnou koncentráciou chutí. Nedajte sa pomýliť krčmármi v perifériách ponúkajúcimi „expreso“ J
  • Ak si chcete dať espressá dve, objednáte si espresso dopio, ktoré je tvorené dvojnásobným množstvom kávy a dvojnásobným množstvom vody. Ocenia ho najmä mamičky na materskej. Ide o skutočne rýchlu vzpruhu so zanedbateľným množstvom kalórií.
  • Tí, ktorí majú radšej väčšiu šálku kávy, si dajú Americano. Ide o espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5 (espresso : horúca voda). Je možné, že idea vyšla z veľkých pohárov kávy, ktoré často vidíme v rukách amerických celebrít.
  • Lungo, čiže predĺžené espresso- tak ho doslova nazývajú u našich susedov v Rakúsku, je espresso v pomere s horúcou vodou 1: 1.
  • Espresso s trochou mliečnej peny sa nazýva Espresso macchiato ( "makiáto") alebo tiež Cortado- tak ho volajú v Španielsku.
  • U Cappuccina tvorí základ espresso, ku ktorému sa pridá našľahané teplé mlieko s pevnou penou. Taliani si ho vychutnávajú na raňajky s kúskom sladkého pečiva. Pre našinca trochu malé raňajky, ale ako dezert, prečo nie.
  • Latte macchiato sa pripravuje z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka, ktoré vytvoria krásny efekt troch vrstiev: mlieko, káva a pena. V Taliansku si ho nepýtajte, nebudú vedieť, o čo sa jedná a určite nedostanete trojfarebný mliečny drink, na aký ste zvyknutí v centre mesta u nás.
  • V lete sa príjemne osviežite studeným našľahaným kávovým nápojom s mliekom, ľadom a prípadne aj s cukrom, nazývaným Frappé, ktoré neodmysliteľne patrí k dovolenke v Grécku.

Ktorýkoľvek nápoj si vyberiete, stavte na kvalitu zŕn z lokálnej pražiarne. Napríklad so spoločnosťou Kávoholik máte istotu kvality zaručenú.

 

coffee_37.jpg

Morí vás únava a žiada sa vám „pikolko“? Mýty a pravdy o káve
Foto: 
Ramon Leško

Prečo sa nám náš Kávový drink tak žiada?

Všetci vieme, že káva obsahuje kofeín.  Je to povzbudzujúca účinná látka, ktorá stimuluje nervovú sústavu a činnosť srdca. V normálnom množstve je pre človeka neškodná a dokonca ju môžu piť aj ženy matky, ktorým vie skutočne presvetliť deň. Sama o sebe neobsahuje takmer žiadne kalórie a najúčinnejšie pôsobí káva nalačno, kofeín začína v tele pôsobiť už do desiatich minút od vypitia, pri tejto informácii sa chce človeku až zatlieskať od radosti.

Viete aké sú jej ďalšie účinky na ľudský organizmus ?

  • zlepšenie koncentrácie,
  • potlačenie únavy,
  • zbystrenie myslenia,
  • navodenie dobrej nálady,
  • pomoc pri odbúravaní tukov z tela.

V lokálnej pražiarni kávoholik nájdete zrnázmesi zamerané presne na to, čo práve potrebujete.

coffee_34.jpg

Morí vás únava a žiada sa vám „pikolko“? Mýty a pravdy o káve
Foto: 
Ramon Leško

- - Inzercia - -